Ondersteuning
Niet iedereen leert op dezelfde manier; soms heeft een kind iets anders nodig om tot leren te komen. Daarom zorgen we voor variatie in ons onderwijs en extra ondersteuning voor de kinderen die dat nodig hebben.
Niet iedereen leert op dezelfde manier; soms heeft een kind iets anders nodig om tot leren te komen. Daarom zorgen we voor variatie in ons onderwijs en extra ondersteuning voor de kinderen die dat nodig hebben.
De basis van de piramide: goed onderwijs voor élke leerling. Dit vraagt om een positief pedagogisch klimaat, hoge verwachtingen, effectieve didactiek en een inclusieve schoolcultuur (relatie en attitude) waarin verschillen worden erkend. De leerkracht speelt een sleutelrol, ondersteund door een krachtig team dat beschikt over voldoende kennis en vaardigheden, denkt in kansen en samenwerkt vanuit gedeelde waarden. In dit niveau van de ondersteuningspiramide wordt ook gekeken naar aanpassingen voor leerlingen met een lichamelijke beperking, zoals het beschikbaar stellen van hulpmiddelen en, waar nodig, het aanpassen van de huisvesting (bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke lokalen, liften en aangepaste toiletten).
Binnen de stevige basis is er differentiatie nodig om daarmee aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van een leerling. Handelingsgericht werken (HGW) is hierbij een belangrijke pijler: een systematische en planmatige manier van werken om leerlingen doelgericht te ondersteunen en af te stemmen op onderwijsbehoeften van leerlingen.
Sommige leerlingen hebben tijdelijk extra ondersteuning nodig. Deze ondersteuning vindt plaats binnen de school, liefst in de groep, gecoördineerd door de intern begeleider en in samenwerking met leerling, ouders en collega’s met specifieke expertise.
In dit niveau wordt de school versterkt door de inzet vanuit het ondersteuningsteam van MorgenWijzer en/of door (keten)partners. De inzet is gericht op de ontwikkeling van de professional (intern begeleider en/of leerkracht) in relatie tot de leerling(en). Sommige ondersteuningsvragen vereisen samenwerking met externe partners, zoals jeugdhulp, wijkteams of zorginstanties. Door samen te werken vanuit één plan wordt de ondersteuning duurzaam en effectief georganiseerd. Het uitgangspunt blijft: ondersteuning zo dichtbij en inclusief mogelijk.
Voor een hele kleine groep leerlingen is (tijdelijke) specialistische ondersteuning nodig. Denk aan expertise vanuit speciaal (basis)onderwijs S(B)O, eventueel door een plaats binnen S(B)O met een toelaatbaarheidsverklaring. In dit niveau wordt het ondersteuningsteam betrokken en de onderwijsspecialist van Samenwerkingsverband Rijnstreek. Ook in deze situatie streven we naar een warme overdracht, behoud van verbinding met de verwijzende school en – waar mogelijk – terugplaatsing naar het regulier onderwijs.
Het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Rijnstreek heeft een oudersteunpunt. Meer hierover leest u op de website.